Popüler Yayınlar

5 Eylül 2007 Çarşamba

2007 İBRADI ÜZÜM FESTİVALİ ACISI TATLISIYLA GEÇTİ


2007 İBRADI ÜZÜM FESTİVALİ İbradı üzüm festivali acısı tatlısı ile geride bıraktık görünen o ki değişen bir şey yok su kesintileri devam ediyor, ilgi alaka azalmış, herkez kendi bildiğine gidiyor derli toplu bir düzen yok. festivalde ibradı,maşat,çukurviran,ormana,unulla(ürünlü)başlar,kuyucak,antalyalılar beyşehir akseki huğlu üzümlü çevre köyler kuyuçak konyadan gelenler ankara, istanbul orda fakat yinede bir eksiklik gözüküyor bir burukluk var gençler, büyükler çocuklar ilgiyi gösteriyor. Başka bir verde yapılmış olsa sponsorlar bulunur, faliyetler çeşitlenir, bölgesel televizyonlardan naklen yayınlanır. mikrofonu eline alıp ben çok güzel sunuçuluk yapıyorum, demekle olmaz bu işler, tamam hepimiz memleketimizi seviyoruz, çalışaçaksın,ama çok çok çalışıl eğer beceremiyorsan, bu işlere soyunma ordan kalkıp bir kenara dur daha güzel daha mükemmel yapanlara yol verimelisin bu işleri daha iyi yapan birilerine görevi teslim etmelisin. evet festivalimiz 31.08.2007 cuma akşamı dişçi çarşıda çalmasıyla başladı 1.09.2007 cumartesi öğlene doğru tekrar konuların gelmesi kız folklor ekibinin gösteri ve çeşitli etkinliklerle devam etti, öğlen yemegi yörük ali konağında konuklara çorba pilav kavurma üzüm ayran ikramı ile tamamlandı. Akşamda harmanda Musa Eroğlunun sazlı sözlü gösterisi ile devam etti havai fişek ve dişçi(hüseyin derelinin) ud ve arkadalarının oyun havaları çalması ile tamamlandı elektirik kesintileri ile bir süre ara verilen Festival 2007 ibradı üzüm Festivali olarak Tamam landı BAĞCILIK TARİHİ - BAĞCILIK VE ÜZÜM FESTİVALİ Milattan önce 7000 yıllarında Kafkaslarda düzenli üzüm ekimine ait belgeler, Mısır’da ise üzüm bağları, üzüm üreticileri, bağ bozumu ile ilgili olarak kayıtlar mevcuttur. Kanunları ile ünlü Babiller’in üzüm ve üzüm mamulleri işletmesi üzerine ilk kanunları çıkardıkları bilinmektedir. Anadolu da ise Alacahöyük te 6000 yıl öncesine ait Kral mezarlarında bulunan altından yapılma üzüm figürleri ile süslü testiler bağcılığın ve üzümün işaretleridir. Hitit kalıntıları arasında Konya ili Ereğli ilçesindeki İvriz kaya kabartmasında bir elinde buğday başağı, bir elinde üzüm salkımı M.Ö.730 yılının bir belgesidir. Kapadokya bölgesi; üzüm bağları ile Türkiye’de ki bağcılık ve üzüm yetiştiriciliğinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu bölgeyi çevreleyen Erciyes, Hasan ve Melendiz dağlarının püskürttükleri tüflü topraklar ve sert olmayan kayalıklar, Kaliteli üzüm yetiştiriciliğinin önemli nedenlerindendir. ibradı da Kapadokya bölgesi içinde olduğundan, tüflü topraklar ve sert olmayan kayalık bağlarda yıllardan beri bölgenin en kaliteli üzümleri yetiştirilmektedir. İlçemizde 1050 hektar bağ sahasında şimdi 4500 ton taze üzüm yetiştirilir. İlçemizde yaygın olarak bilinen 30’dan fazla üzüm çeşidi vardır. Bu üzümler kurutularak, sofralık olarak tüketildiği gibi pekmez, sirke, şarap, meyve suyu ve çeşitli ürünlerin yapımında tüketilmektedir. ÜZÜM ÇEŞİTLERİ;Aküzüm, Alfanso, Antepsiyahı, Antepüzüm, Beyaz büzsan, Beyaz zümrüt, Beyaz buludu, Boğazkere, Çavuşüzümü, Dilberdudağı, Dökülgen, Gariname, Goşafi, Göğcek, Gökbuludu, Gülüzümü, Hacıoğlu, İldeş, Kabuğukalın, Kadın parmağı, Karabuludu, Karaburcu, Karaevrek, Karaserkarası, Keçimemesi, Keşmirüzümü, Kırmızışam, Kızlartahtası, Kokulugöğcek, Kütküt, Lokman, Mayahoşu, Miskaraburcu, Osmanbey, Öküzgözü, Razaki ( Devedişi ), Silfoni, Sungurlu, Şamüzümü ( Parmak üzümü ), Şireder, Tarsusbeyazı, Tigoren, Tütünbulgur. PEKMEZ;İlçemizin geçim kaynaklarından önemli bir bölümünü bağcılık oluşturur. Bağlarda üretim yapabilmek için üzüm asmalarının (çubuklarının) bakım, dikim ve geliştirilmesi yıl boyunca uğraş isteyen bir tarım koludur. Ağustos aylarında, önce Karaevrekten başlanarak pazarlamaya çalışılır. Eylül ayının başından ekim ayının sonuna kadar bağlardaki üzümler toplanır ve pekmez kaynatılır. Pekmez yapmak zahmetli uğraş isteyen bir iştir. Toplanan üzümler Şirane denen Küçük havuzlarda ayakla ezilerek suyu çıkarılır. Ezilen üzümlerin suyuna şıra denir. Şıralar büyük kaplarda toplanır. Daha sonra kazanlara dökülür. Kazanda bir müddet ısıtılan şıraya Pekmez toprağı denilen toprak katılır. Bu toprak sayesinde şıra tatlanır ve berraklaşır. Daha sonra şıra heybelere alınarak süzülür. Süzülen şıra Büyük leğenlerde koyulaşıp kıvama gelinceye kadar kaynatılır. PEKMEZ ÇEŞİTLERİ; Duru pekmez, çalma pekmez, ekşi pekmez, kabaklı pekmez, ayvalı pekmez, pelverde, sündürme, tarhana, köfter. ÜZÜM FESTİVALİ;İlçemiz tarihi ve tabii güzellikleriyle dikkat çeken, kuruluşuyla çok eskilere dayanan bir ilçedir. Tarihimizin ve hatıralarımızın bir parçası hayatımızın vazgeçilmez unsuru olan bağcılığımızı yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak amacıyla 1991 yılından bu yana her yıl eylül ayının ikinci cumartesi günü üzüm festivali kutlamalarımızı gerçekleştirmekteyiz. Bu yıl üzüm festivalinin 14. sü gerçekleştirildi. Küreselleşen aynı zamanda günden güne bir bakıma küçülen bu dünyada en güzel şey birlik, beraberlik, kardeşlik ve dostlukların ebediyen yaşatılmasıdır. Bu bakımdan festivallerin önemi büyüktür. 14. ibradı Kültür, Turizm ve Üzüm Festivali coşku ile kutlandı.İBRADI ileri gelenleri ibradılılar değerli halkının katılımı ile İbradıdan ayrılmış ama gönlü ibradı ile beraber insanlarla vali belediye başkanın kaymakam bölge idari amirleri beraber kutlandı. Festivalde 60 Üzüm üreticisi yarıştı.şöför hüseyin birinciliği kazanarak çeğrek altın ve çeşitli hediyeler sahibi oldu.Katılan her yarışmacıya ödüller dağıtıldı.ibradının geçmişini anlatan fotoğraf sergisi ve yöresel özellikler anlatıldı.dişçi hüseyinin yöresel havaların eşliğinde festival havai fişek gösterileriyle son buldu.

SIRA GELDİ 2008 YILI İBRADI ÜZÜM FESTİVALİNE İBRADININ KALKINMASI İÇİN
İBRADININ İLERİ GELENLERİNDEN, GÜZEL ÇOK MUHTEŞEM BİR FESTİVAL BEKLİYORUZ HAYDİ İBRADI HAYDİ AYDINKENT, HAYDİ ANTALYA HAYDİ KALKINDIRALIM MEMLEKETİMİZİ
2008 ibradı üzüm festivalinde buluşmak üzere
sağlıklıklı kalın esen kalın dosça kalın

SELAM VE SEVGİLERLE M.UZUN *******\\\\\\\\\\<<<<<<££££££££#########$$$${{{