Popüler Yayınlar

2 Temmuz 2008 Çarşamba

ŞİVLİLİK (REGAİB KANDİLİ)


şivliliğin ne olduğunu bilmeyenlere bilgi:
Regaib kandili'nin gündüzü şivlilik günüdür. Konyalılar bir kaç gün önceden çocuklara verecekleri hediyeleri, fenerleri alıp hazırlanırlar. Bu günlerde çarşı-pazarda şivlilik alışverişi yapan insanlar görürsünüz hep.
Kutlamanın iki aşaması vardır. Birinci aşama bir gün önce akşamleyin fener alayı düzenlenmesi, ertesi günü de şivlilik. Çocuklar akşamleyin ellerinde fenerlerle sokağa çıkarlar. Gruplar halinde gezerler. Ayrıca bazan odukça büyük olan ateşler yakıp üzerinden atlar, çevresinde oynarlar. Ertesi gün ise daha heyecanlıdır. ellerine torbalar alıp gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme, çikolata, kuruyemiş vs toplarlar. Ben çocoukken bir tekerleme söylerdik ama sanırım günümüzün çocukları unutmuş bunu. Artık duymuyorum.

"Şivli şivli şişirdi, erken kalkan pişirdi.
İki çörek, bi börek bize şivlilik gerek. Şivliliiiiiiiiiiiik"

Bu arada hanımlar bişi denen mayalı hamurun yağda kızartılmasıyla yapılmış lezzetli çörekler yapıp komşularına dağıtırlar.
Toplanan yiyeceklerin evde tasnifi ve daha lezetli olanların yenmesi vs ayrı bir heyecan kaynağıdır çocuklar için. (Bazıları mide fesadı geçirse de!)

1 Temmuz 2008 Salı